Onderzoek naar dodelijk ongeval Venlo Stormt moet sneller

Onderzoek naar dodelijk ongeval Venlo Stormt moet sneller

Het onderzoek naar het dodelijke ongeval bij Venlo Stormt duurt te lang. Organisatoren van soortgelijke obstacle runs willen helderheid over hun verantwoordelijkheid.

Organisatoren van obstacle runs dringen aan op een snelle afronding van het onderzoek naar het fatale ongeval bij Venlo Stormt. Politie en justitie startten dat onderzoek meteen na de dood van deelneemster Gitte Leurs uit Buchten. In eerste instantie was de verwachting dat dat niet lang zou duren. Inmiddels is bijna een maand verstreken en is het onderzoek nog niet afgerond. Ook een evaluatie die de gemeente Venlo in gang heeft gezet, is nog niet klaar.

Heldere richtlijnen
Organisatoren van andere, soortgelijke evenementen maken zich ongerust. Ze willen graag duidelijkheid over de vraag in hoeverre ze verantwoordelijk of aansprakelijk zijn bij ongevallen, stelt voorzitter Jerry Janssen van OCR International, de brancheorganisatie van obstacle runs in Nederland. Die duidelijkheid laat te lang op zich wachten, stelt hij.

Ook adviseur Rik Voogt van het Event Safety Institute (ESI), een onafhankelijk expertisecentrum, spreekt de hoop uit dat het Openbaar Ministerie snel duidelijkheid biedt. “Daar zit de sector op te wachten, want het is voor de toekomst van dit soort evenementen belangrijk. Aan de hand van de onderzoeksresultaten kunnen er heldere richtlijnen geformuleerd worden.”

Lees ook: Adviseurs VenloStormt stapten op vanwege ‘zorgen over veiligheid’

Zorgvuldigheid
Volgens een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars neemt het aantal obstacle runs in Nederland snel toe. “Het wordt ook steeds extremer.” Het is waardevol als we lering kunnen trekken uit een ongeval zoals dat in Venlo. Wat ons betreft geldt dan ook voor dit onderzoek: hoe sneller hoe beter. Maar zorgvuldigheid staat voorop.

Extra voorzichtigheid
Zowel de politie als de gemeente Venlo kan niet zeggen hoe lang afronding van de onderzoeken nog op zich laat wachten. Ook willen ze niet aangeven waarom het langer duurt dan werd gedacht. Organisator Jeroen Kouwenberg van Venlo Stormt wil geen commentaar geven zolang de onderzoeken lopen.

Het voorval in Venlo heeft wel geleid tot extra voorzichtigheid bij soortgelijke evenementen, vertelt Janssen. Sinds het ongeluk in Venlo voert OCR extra controles uit en krijgen vrijwilligers bij de evenementen extra instructies. “Dat doen we echt in Jip en Janneketaal.”

Het artikel ‘Onderzoek naar dodelijk ongeval Venlo Stormt moet sneller‘, geschreven door Paul Bots, verscheen op 10 juli 2017 op de website van De Limburger.

Source: https://www.eventsafetyinstitute.nl/in-de-media/venlo-stormt/